Arkielämä

Asumukset

Toistaiseksi kanit asuvat olohuoneessamme, mutta tulevaisuudessa (ei välttämättä aivan lähitulevaisuudessa, mutta kuitenkin :)) on haaveena saada kaneille oma huone jossa ne saavat mellestää hieman vapaammin. Kanien "linna" ja "tukikohta" on itse puusta nikkaroitu neljän kanin kerroshäkki. Kerroksia on tosiaan yhteensä neljä, ja yhden mitat on 155cm x 50cm. Lisäksi vara- ja poikashäkkeinä toimii tehdasvalmisteisia häkkejä, joita löytyy löytyy varastosta useampia erikokoisia (100, 120 & 140cm).

Alhaalta ylös: Ikaros, Helmi, Iris. Ylin on varahäkkinä, ja tällähetkellä meidän ruokavarasto.
Kanit pääsevät häkeistä jaloittelemaan päivittäin huoneistoon ja toisinaan myös lasitetulle parvekkeelle. Lisäksi sään salliessa ulkoillaan valjaiss taloyhtiömme sisäpihalla. Kaikki kanimme ovat (enemmän tai vähemmän) sisäsiistejä ja käyttävät vessalatikkoa. WC-laatikoiden kuivikkeena käytetään puupellettiä, toisinaan myös haapahaketta. Yksi wc-laatikko on sijoitettu myös häkkien ulkopuolelle, jotta vapaana juoksijat pääsevät asioilleen. :)


Ruokinta

Kaniemme pääruoka on hyvälaatuinen, kotimainen heinä. Heinät ostamme pienpaaleissa lähialueen talleilta ja viljelijöiltä, missä nyt milloinkin sattuu olemaan ylimääräisiä paaleja. Markettien heinät meillä kierretään kaukaa, ja hätätilanteessa heinän loppuessa ostetamme läheisestä eläinliikkeestä kotimaista luomuheinää.

1-2 kertaa päivässä kanit saavat Teurlingsin kanipellettiä, 1-2 ruokalusikallista kerrallaan. Muutaman kerran viikossa tarjolla on tuoretta ruokaa, kuten omenoita tai porkkanaa. Kaneille saatetaan antaa joskus esimerkiksi meidän ihmisen lounaalta jääneen salaatin jämät tai omenan kuoret. Silloin tällöin tarjotaan myös kuivattua ruisleipää, oksia tai varpuja estämään hampaiden ylikasvua.

Päivärutiini

- Kanit saavat aamuruuan heti herättyäni. Tällöin vaihdetaan vesi ja ne saavat noin ruokalusikallisen pellettiä per nenä. Heinää lisätään heinäverkkoihin ja tarkisestaan että kaikilla on kaikki hyvin.

- Päivän mittaa kanit saavat jaloitella porrastetusti, kuitenkin vähintään 2-3 tuntia per nenä. Tänä aikana koitan käitellä kaikki, tarkistaa hampaat ja kynnet. Muutaman kerran viikossa kanien kanssa harjoitellaan estehyppyä, tai ne pääsevät ulkoilemaan parvekkeella tai valjaissa pihalle saakka. Noin 1-2 päivän välein wc-laatikoista putsataan pahimmat liat ja kerran viikossa laatikko tyhjennetään ja putsataan kokonaan. Häkit siivotaan aina tarvittaessa.

- Illalla kanit saavat toisen satsin pellettiä ja heinäverkot täytetään uudemman kerran. Muutaman kerra viikossa iltaruuan yhteydessä kanit saavat tuoreruokaa tai muuta pureskeltavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti